04 noiembrie 2010

Depresia si Viata Cotidiana


Depresia este o tulburare a starii de spirit caracterizata  prin sentimente persistente de tristete, scaderea apetitului sexual, lipsa poftei de mancare, etc. Depresia se manifesta in diferite ipostaze, de la forme minore care provoaca simptome mai putin severe, la forme destul de grave, care in cele mai multe cazuri sunt insotite de ganduri sau tentative de sinucidere.

Denumita de specialisti gripa psihiatriei, depresia  este o boala de sanatate mintala care afecteaza una din zece persoane. 




Simptome


Simtomele de depresie pot varia foarte mult de la o persoana la alta, dar cele mai comune sunt:

·        sentimente de tristete;
·        singuratate;
·        plans frecvent;
·        senzatie permanenta de oboseala;
·        senzatie de neliniste;
·        iritare;
·        agitatie;
·        dificultati in luarea deciziilor;
·        apatie;
·        ganduri de sinucidere;
·        tristete;


Cauze


Depresia poate fi declansata in urma unor evenimente stresante din viata cotidiana, cum ar fi:  pierderea unei persoane apropiate, divortul, pierderea locului de munca, dereglari hormonale si biochimice in interiorul organismului. Femeile in general sunt mai predispuse la depresie decat barbatii.
De asemenea, depresia poate aparea si la persoanele cu istoric familial al bolii, astfel ea se poate transmite de la o generatie la alta. Depresia apare de multe ori si in cazul folosirii in mod frecvent a unor medicamente, consumul de droguri sau alcoolul.


Tratament


Depresia, din fericire poate fi vindecata si se poate trata cu medicamente sau consiliere psihologica. In cazurile foarte grave se aplica ambele variante. Consilierea psihologica poate da rezultate foarte bune in formele usoare ale bolii.

Notiuni de baza in tratarea depresiei:

·        implicarea in activitati care va  face să vă simtiti bine;
·        evitarea luarii deciziilor importante in timp ce sunteti deprimat;
·       evitaţi drogurile şi alcoolul. Ambele fac depresia mai grava si pot cauza efecte secundare periculoase asociate cu  medicamente antidepresive;
·        activitatea fizica regulata este foarte benefica si poate imbunatati starea de spirit;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu