Fertilitate

Fertilizarea In Vitro

Fertilizarea in vitro (FIV) este o metoda de  reproducere asistata, numita stiintific RUAM(Reproducerea Umana Asistata Medical) si reprezintă un proces prin care sperma unui barbat si ovulul  femeii sunt combinate intr-un vas de laborator unde are loc fertilizarea. Embrionul rezultat este implantat de regula la 72 ore de la concepție in uterul femeii pentru a se dezvolta natural.
Un lucru important este faptul ca FIV nu afecteaza cnceptul  genetic al fatului, astfel ca între fatul creat in vitro si cel procreat in conditii naturale, nu apar diferente ale cresterii. Atunci cand alte metode de concepție nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima soluție pentru femeia sterilă sau barbatul steril.
Fertilizarea in virto a fost folosita cu succes pentru prima data in State Unite, iar de atunci si pana in prezent au fost conceputi prin acest procedeu  250.000 de copii. Loise Brown este primul copil conceput prin FIV numit de specialisti copilul-eprubeta si s-a nascut in Marea Britanie pe data de 25 iulie 1978 prin cezariana. In Romania prima fertilizare in vitro a avut loc la Timisoara prin anul 1996.
De regula, inainte de inceperea tratamentului se stabileste diagnosticul de catre medicul specialist, urmand a se prezenta cuplului riscurile acestei proceduri si  totodata sansele de reusita.Tratamentul consta in administrarea unor horomoni pentru stimularea ovarelor de a produce cat mai multe ovocite. Dupa 35-40 de ore de la  stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele sunt aspirate chirurgical din ovarele femeii sub gidaj ecografic si se pun in contact cu spermatozoizii partenerului in afara corpului, respectiv intr-o eprubeta (in vitro).
In 2-3 zile spermatozoizii vor fecunda ovocitele si in acest fel se vor obtine embrionii care vor fi introdusi in uterul femeii cu ajutorul unui cateter(tub subtire), ocolind astfel tormpele uterine unde in conditii normale are loc acest procedeu. Din pacate doar in 25-30% din cazuri, embrionii vor continua sa se dezvolte, rezultand sarcina.