Boli Venerice

CHLAMIDYA  TRACHOMATIS
 
Infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala afectand anual circa 4 milioane de oameni la nivel mondial. Infectia cu Chlamydia afecteaza zona pelviana si suprafata oculara dar si gatul. Netratata la timp infectia cu Chlamydia poate determina grave probleme de sanatate ducand in unele cazuri si la infertilitate.

Infectia cu Chlamydia Trachomatis se transmite prin contact sexual si poate cauza daune ireversibile organelor de reproducere şi ale tractului urinar. De asemenea, se transmite si de la mama la fat, in general cam 70% din copii nascuti de mame infestate cu Chlamydia prezinta infectia la nastere.

Partea grava este ca infectia cu Chlamydia in 90 % din cazuri nu prezinta nici un simptom iar perioada de incubatie poate dura saptamani sau chiar luni inainte de a putea fi observata si diagnosticata.

Simptomele cu Clamydia sunt de mai multe feluri si difera in functie de sex:
  • La femei prezinta senzatie de arsura la urinare, dureri in abdomen, febra, scurgere vaginala de culoare galbena si urat mirositoare;
  • La barbati se manifesta prin mancarimi in zona genitala, urinari frecvente, secretii anormale la nivelul penisului;
Chlamydia nu se transmite prin simpla atingere a mâinilor cu o persoana infectata sau prin folosirea aceelaşi toalete cu persoana infectata.
Chlamydia poate fi tratata cu antibiotice putand in felul acesta sa fie eradicata din organismul infectat. Cu toate acestea, persoana infectata este sfatuita sa faca un test Chlamydia în primele trei luni dupa terminarea tratamentului pentru a evita reinfectia.
Reinfectia poate fi posibila cu partenerii de sex care nu au fost tratati in totalitate pentru Chlamydia sau cu un partener sexual nou, care este infectat cu ea. Pentru a evita complicatiile nedorite este indicat se faca un control ginecologic regulat, amantindu-va ca detectarea din timp poate reduce raspandirea bolii .