09 ianuarie 2014

Calcularea datei probabile a nasterii

Medicul sau moasa trebuie sa cunoasca data probabila a nasterii pentru a putea evalua ritmul de crestere a fatului. De asemenea, cunoasterea datei probabile a nasterii este esentiala si pentru a decide daca bebelusul este prematur (nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina) sau postmatur (nascut dupa 42 de saptamani de sarcina). Ea mai poate furniza si un indiciu precoce al unei sarcini gemelare.
La prima consultatie prenatala, specialistul care va ingrijeste va determina data probabila a nasterii intrebandu-va la ce data ati avut ultima menstruatie. (Conceptia are loc aproximativ 2 saptamani dupa ultima menstruatie.)
Pentru a calcula data probabila, se scad 3 luni de la prima zi a ultimei menstruatii si se adauga 7 zile (chiar daca este mai precis sa se numere inainte 266 de zile de la data exacta a conceptiei, aceasta data este rareori cunoscuta). Sarcina, numita uneori si gestatie, are o durata de aproximativ 280 de zile sau 40 de saptamani dupa ultima menstruatie. Cand doctorul sau moasa spune ca sunteti insarcinata in 12 saptamani, aceasta inseamna ca fatul are varsta de 10 saptamani. Totusi, se spune ca varsta gestationala a fatului este de 12 saptamani.
Daca nu va puteti reaminti data ultimei menstruatii sau daca ultima a fost foarte saraca sau neobisnuita, medicul sau moasa va folosi alte metode pentru determinarea datei probabile a nasterii. Cea mai precisa si uzuala metoda este ecografia, efectuata inainte de sfarsitul lunii a 6-a.

Retineti ca durata sarcinilor normale variaza. Ganditi-va la data probabila a nasterii ca la o data aproximativa si asteptati-va sa nasteti incepand cu doua saptamani inainte pana la doua saptamani dupa acea data. Doua treimi din nou-nascuti se nasc in interval de 10 zile de la data probabila a nasterii, insa numai 4% se nasc exact la acea data.



By
Penny Simkin, Janet Whalley, Ann Keppler

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu