31 octombrie 2013

Nasterea Rapida fara Ajutor Medical




Uneori, travaliul progreseaza prea rapid pentru a putea ajunge din timp la spital sau pentru ca moasa sa ajunga la domiciliul dvs. Ocazional, in astfel de circumstante, se nasc bebelusi fara asistenta medicala. Daca sunteti singura sau doar cu partenerul atunci cand bebelusul incepe sa soseasca ? La inceput, puteti intra in panica si uita pentru un timp tot ce stiti despre travaliu, nastere si tehnicile de a le face fata.
Daca copilul este cu adevarat pe punctul de a se naste, este mult mai bine sa ramaneti acasa, neasistata, unde este cald si aveti la indemana cateva articole esentiale, decat sa incercati sa va grabiti la spital. 
Daca incepe sa vina in timpul calatoriei spre spital, soferul va trebui sa opreasca pe marginea drumului, sa va ajute sa nasteti si apoi sa continuie drumul. De obicei, copiii nascuti in astfel de imprejurari sunt in stare excelenta, iar sugestiile de mai jos va vor ajuta sa asigurati cel mai favorabil deznodamant posibil intr-o astfel de urgenta. Prima intrebare este: cum stiti ca bebelusul este intra-devar pe punctul de a se naste?



Semne ca bebelusul este pe punctul de a se naste:
-         va simtiti corpul impingand (retinere a respiratiei si scremere involuntara), fara a-l putea opri;
-          dvs. sau partenerul vedeti capul copilului sau partea prezentata prin deschizatura vaginala;
-          simtiti cu copilul iese afara.

Cum sa chemati ajutoare

Daca sunteti singura in momentul in care prezentati semnele nasterii iminente, incercati sa obtineti ajutor de la cineva aflat in apropiere. Daca e posibil, chemati Salvarea. Nu conduceti automobilul.
Daca sunteti intr-un automobil, soferul trebuie sa traga pe dreapta si sa faca pe cat posibil mai multe din cele de mai jos. Daca sunteti acasa, viteza travaliului va fi cea care va dicta cat de mult puteti face inainte de nastere.
Daca nu ati facut-o deja, dvs. sau partenerul trebuie sa sune la numarul de urgenta si sa ceara ajutor. Spuneti-le ca bebelusul se naste si dati-le coordonatele. Evitati tonul prea calm – sa-si dea seama ca trebuie sa vina repede. Personalul de pe Salvare este instruit sa asiste nasteri in regim de urgenta.
Dvs. sau partenerul trebuie sa sune la cabinetul medicului care va ingrijeste sau la maternitatea spitalului. Cereti ajutor sau instructiuni de urgenta.
Chemati pe cineva sa va ajute acasa – partenerul, o ruda, un vecin sau un prieten. Chiar si copiii pot ajuta daca li se spune exact ce sa faca .

Inainte de nastere

Urmati cat mai multe din sugestiile de mai jos, in limitele timpului disponibil:

·         Scoateti imbracamintea din jumatatea de jos a corpului.
·      Culcati-va pe o parte sau intr-o pozitie semisezanda, intr-un loc cat mai cald si confortabil (in pat sau pe bancheta masinii) cu prosoape curate sau orice haina curata sub fese. Asigurati-va ca v-ati asezat astfel incat sa existe un loc sigur si curat pe care sa aterizeze bebelusul dupa ce se naste, asa incat sa nu fie problema daca iese prea repede pentru a putea fi prins de o persoana neexperimentata. Dvs. sau persoana care va asista puteti apasa cu blandete pe capul copilului in timpul iesirii acestuia, pentru a-l impiedica sa iasa afara prea brusc.
·        Ramaneti cat mai relaxata. Lasati-va uterul sa faca treaba. Incercati sa nu impingeti sau sa apasati in jos odata cu contractiile; gafaiti sau suflati in timpul acestora.
·    Partenerul sau persoana care va asista trebuie sa stranga repede, dar cu calm, cearsafuri, prosoape, paturi, batiste si servetele curate. Daca nu le aveti la dispozitie, folositi propria jacheta, camasa sau alte piese de imbracaminte, ale dvs. sau ale partenerului. Tineti aceste articole la indemana. Daca este posibil puneti prosoapele sau paturile intr-un uscator de haine sau intr-un cuptor cald (nu fierbinte), astfel incat sa fie calde cand apare bebelusul. Nu folositi toate articolele calde si uscate in timpul nasterii. Pastrati cateva in care sa infasurati bebelusul.
·         Partenerul trebuie sa-si spele foarte bine mainile si bratele pana la coate.

In timpul nasterii

Cand dvs. si partenerul vedeti penteru prima oara scalpul bebelusului in vagin, acesta este umed si oarecum incretit si poate fi brazdat de sange si vernix. Apasarea exercitata de capul lui face sa va bombeze perineul si va deschide anusul. Pe masura trecerii contractiilor, veti vedea din ce in ce mai mult din capul bebelusului. Travaliul avansand atat de rapid, incercati sa nu impingeti. In loc de aceasta, ridicati barbia si gafaiti sau faceti “puh, puh” cat de superficial si rapid puteti. Uneori, in timpul coborarii capului, veti elimina o cantitate de fecale (un scaun). Daca se intampla acest lucru, partenerul sau persoana care va asista trebuie sa stearga zona cu servetele sau hartie igienica, pentru a o mentine curata. El/ea trebuie sa va reaminteasca sa va tineti coapsele si musculatura planseului pelvian relaxate. Pe masura ce capul copilului iese din vagin si incepe degajarea, faceti eforturi suplimentare sa va relaxati, gafaiti si retineti-va de la a impinge. Nasterea lenta a capului reduce riscul de lezare a perineului.
Odata ce capul a aparut complet, partenerul sau persoana care va asista trebuie sa stearga cu o batista sau servetele curate exesul de mucus din jurul nasului si gurii nou-nascutului. Daca fata este acoperita de membrane, el/ ea trebuie sa le sparga cu unghia si sa le dea la o parte. Stergeti fata bebelusului. Multi nou-nascuti sunt destul de vineti la inceput, dar se fac rapid roz, cand incep sa tipe dupa nastere.
Capul se va naste probabil indreptat cu fata catre spatele dvs. Dupa nasterea capului, nou-nascutul se roteste cu 90 de grade, astfel incat fata este indreptata catre coapsa dvs., pentru a putea permite nasterea umerilor. In acest moment, partenerul sau persoana care va asista poate sustine cu blandete capul bebelusului, insa nu trebuie sa traga de el. El / ea trebuie sa-i palpeze gatul, pentru a vedea daca nu cumva cordonul ombilical este incolacit in jurul lui. Daca da, cordonul poate incetini nasterea. Partenerul sau persoana care va asista trebuie sa incerce sa elibereze cu blandete cordonul, trecandu-l prin alunecare peste cap.
La urmatoarele contractii, puteti impinge usor pentru a naste umerii si restul corpului bebelusului, iar partenerul poate sustine restul corpului acestuia; amintiti-va ca este umed si alunecos.

Dupa nastere

Ingrijirea bebelusului

De obicei, bebelusul incepe imediat sa respire si sa tipe. Asezati-l culcat pe o parte sau pe burta pe abdomenul dvs. dezgolit, cu capul putin mai jos decat restul corpului, pentru a drena mucusul ce poate sa fi ramas in nas si gura. Asigurati-va ca are nasul si gura libere, astfel incat sa poata respira. Stergeti orice urma de mucus si uscati-l complet, in special pe cap, pentru a-i fi confortabil de cald. Acoperiti-i capul cu un fes sau o patura, pentru a impiedica pierderile suplimentare de caldura. Cel mai cald ii va fi cu pilea lipita de cea a dvs. (fara patura intre voi) si cu o patura calda sau orice invelitoare disponibila care sa va acopere pe amandoi.
Nu taiati cordonul. Este mai sigur sa asteptati pana cand un medic sau o moasa il poate pensa corect si taia cu echipamentul adecvat. Nu este nicio graba, deoarece vasele sanguine din cordon incep sa se inchida cand cordonul intra in contact cu aerul, intrerupand automat fluxul sanguin. Veti sti ca fluxul sanguin s-a oprit atunci cand cordonul inceteaza sa mai pulseze.

Ingrijirea mamei

Dupa o scurta perioada de acalmie, contractiile se vor relua si vor provoca separarea placentei de peretele uterin si alunecarea acesteia de-a lungu vaginului. Impingeti pentru a o elimina. Puteti sa ingenuncheati sau sa va lasati pe vine daca placenta nu iese cu usurinta. Nu trageti de cordon. In mod normal, placenta va iesi in interval de 20 de minute, fara dificultate. Puneti placenta intr-un lighean sau infasurati-o intr-un prosop sau ziare si asezati-o langa dvs. Fixati un absorant, un scutec impaturit sau un mic prosop pe perineu, pentru a absorbi scurgerea vaginala abundenta.
Puteti incepe sa alaptati imediat. Acest lucru face uterul sa se contracte si reduca sangerarea. Chiar daca bebelusul nu suge, stimularea sanului poate provoca contractarea uterului. Acesta se va afla la nivelui ombilicului dvs. si trebuie sa aiba consistenta unui grepfrut mare. Daca uterul nu este ferm si bebelusul nu suge, mangaiati-va mameloanele sau rugati partenerul sa o faca. De asemenea, masati-va ferm portiunea inferioara a abdomenului, pana cand vi se contracta uterul. Nu continuati masajul daca uterul este ferm, dar controlati-l din cand in cand si masati din nou, daca e nevoie.

Trebuie sa primiti asistenta medicala imediata. Cordonul ombilical trebuie pensat si taiat, iar nou-nascutul trebuie controlat. Si dvs. trebuie sa fiti controlata, pentru a se verifica daca placenta a fost eliminata in intregime, daca uterul ramane contractat si daca nu exista leziuni vaginale. Cat ingrijiti copilul, cereti cuiva sa sune la seviciul de urgenta, daca nu s-a telefonat pana atunci.



By
Penny Simkin, Janet Whalley, Ann Keppler

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu