Hepatita


Hepatita este un tip de afectiune caracterizata prin inflamarea ficatului (ficatul este cea mai mare glanda secretoare din organism, de culoarea rosiatica, situata in partea superioara a abdomenului sub diafragma), care poate fi acuta sau cronica. Hepatita acuta  dureaza de  regula mai putin de 4-5 luni, iar cea care dureaza mai mult de 6 luni este considerata  hepatita cronica.

Din fericire ficatul spre deosebire de alte organe, este in stare sa se regenereze singur, putandu-se regenera chiar in totalitate, avand capacitatea de a inlocui celulele bolnave cu altele noi. Inzestrat cu mai multe functii complexe, ficatul are o structura relativ simpla, fiind alcatuit din doi lobi: lobul stang si lobul drept. Fiecare lob este compus din cateva mii de unitati(lobule) care reprezinta constructiile componente ale ficatului.

Hepatitele sunt impartite de catre specialisti in doua mari categorii:

-         hepatite virale;
-         hepatite neinfectioase;

Hepatitele virale sunt cele cauzate de diferite virusuri hepatice, clasificate de la litera A la litera E. Trebuie amintit ca cele mai intalnite virusuri hepatice sunt cele care cauzeaza hepatita de tipul  A, B si C.
Virusul A este un virus hepatic care cauzeaza hepatita de tip A(numita si boala mainilor murdare) acest virus este inofensiv care nu duce la cronicizarea bolii. Contaminarea se face de obicei prin contact personal, prin apa sau alimente contaminate.
Virusul B este un virus hepatic care cauzeaza hepatita de tip B si se transmite in principal prin schimbul de fluide corporale si de la mama la fat. Cea mai buna prevenire de infectare cu acest virus  este vaccinarea.
Virusul C este un virus hepatic care cauzeaza hepatita de tip C, acest virus este mai agresiv  decat virusurile A si B iar pentru aceasta forma de hepatita din nefericire nu exista vaccin, iar tratamentul este destul de costisitor si foarte greu de suportat, avand multe reactii adverse. Se transmite in acelasi mod ca si la hepatita de tip B numai ca aici difera evolutia bolii.
Virusurile hepatice B si C sunt principalele cauze ale hepatitei cronice.

Hepatitele neinfectioase sunt cauzate de obicei de consumul haotic de medicamente sau alcool, obezitate, dereglari genetice si metabolice, acesti factori  influientand inflamarea ficatului. Fiindca acest tip de hepatita nu se contracteaza  de la o persoana la alta, poarta denumirea de hepatita neinfectioasa.
Semnele si simptomele hepatitei de obicei sunt asimptomatice sau prezinta cateva semne  cum ar fi:
·        stari de oboseala ;
·        greata si varsaturi;
·        febra;
·        ingalbenirea ochilor si a pielii;
·        lipsa poftei de mancare;