19 noiembrie 2014

Ulcerul Gastric


Prezenta cunoscuta sau nu a unei rani (ulceratii) pe mucoasa stomacului poarta denumirea de ulcer gastric sau stomacal. Boala se manifesta sub forma de crize dureroase, periodice (mai ales primavara si toamna), in legatura cu alimentatia.
Durerea este localizata la nivelul stomacului sub ,,cosul pieptului". De obicei apare la circa 30 minute dupa masa, este accentuata de apasarea pe regiunea respectiva si este insotita de greturi, varsaturi acide (acrisoare). Din cauza durerilor, bolnavul evita sa manance si slabeste. La unii bolnavi durerile pot apare inainte de masa si se calmeaza dupa ce mananca sau dupa bicarbonat. Dintre cauzele ulcerului amintim:


Alimentatia dezechilibrata, in sensul nerespectarii proportiei dintre glucide, grasimi si proteine.
Alimentatia la ore neregulate.
Consumul de alimente iritante, excitante, condimentate: alcool, cafea, sosuri picante, la care se adauga si tutunul.
Surmenajul fizic si intelectual, supraîncordarile nervoase, starile emotive si conflictuale.
Toate aceste cauze favorizeaza cresterea secretiei de acid in stomac, unul din factorii care produc si intretin ulcerul.
Primele ingrijiri.
Bolnavii care nu stiu ca au ulcer, cand constata semnele descrise mai sus, mai ales daca se repeta zilnic si sunt legate de alimentatie, se vor prezenta la medic pentru precizarea diagnosticului si pentru tratament. Bolnavii care cunosc ca sufera de ulcer gastric, in momentul crizei dureroase vor urma regimul alimentar si tratamentul recomandat de medic. Dar ambele categorii de bolnavi trebuie sa stie ca ulcerul gastric cunoscut sau nu, poate produce doua complicatii grave: perforatia stomacului si hemoragia.
Perforatia stomacului
In momentul perforatiei, bolnavul simte o durere puternica la stomac, ca o impunsatura de cutit, urmata de teama, neliniste, paloarea fetei, transpiratii. Muschii peretelui abdominal sunt tari, contractati, bolnavul ia o pozitie aplecata, isi apasa palmele pe locul dureros si se fereste sa respire adanc pentru a nu-si mari durerea. Pentru calmarea durerii se pot lua antispastice.
Hemoragia
Daca perforatia a atins un vas de sange mai mare, bolnavul are o hemoragie care se poate constata daca varsa sange. Dar sunt cazuri cand bolnavul nu varsa sange, ci acesta trece in intestin, unde se digera si se elimina prin scaun.
Oricare ar fi situatia, cand bolnavul sau anturajul acestuia banuiesc o perforatie a stomacului, se va anunta ,,Salvarea", caci tratamentul chirurgical in primele ore de la perforatie poate salva viata bolnavului.

Autor:

Dr. Ioan Nastoi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu