22 noiembrie 2013

Lumbago


 Lumbago se manifesta printr-o durere vie care de obicei apare brusc la nivelul coloanei vertebrale lombare sau lombosacrate (a salelor). Durerea survine dupa o miscare gresita (rasucirea sau aplecarea brusca a corpului), dupa ridicarea de greutati, dupa o pozitie incorecta a coloanei, dupa conducerea auto sau statul indelungat in picioare, dupa eforturi fizice mari, ca urmare a racelii si curentilor reci sau uneori fara o cauza evidenta.

Durerea este localizata la muschii salelor si este data de inflamatia sau de mici traumatisme ale coloanei vertebrale sau ale discurilor intervertebrale (hernia de disc), care pana la urma prind si nervii ce merg la muschii spatelui si la membrele inferioare. Orice miscare a coloanei vertebrale, respiratia, tusea, stranutul, accelereaza durerile. In majoritatea cazurilor bolnavul merge tinandu-si bustul rigid, teapan sau inclinat intr-o parte, nu se mai poate ridica din pat, fapt ce il face inapt de munca. In repaus sau in anumite pozitii, durerile mai inceteaza, dar ele reapar la cea mai mica miscare.
Primele ingrijiri. Bolnavul trebuie sa stea in repaus, culcat pe spate, de preferinta pe un pat tare. Caldura sub diferite forme: comprese calde, uscate, caramizi incalzite, sticle cu apa fierbinte, perna electrica etc., are efecte calmante asupra durerii. Cataplasmele cu mustar sau cu faina de cereale au un efect asemanator. Se face un masaj cu Revulsin, Salirom, unguent cu Fenibutazona. In acelasi timp se iau calmante ale durerii, cate un comprimat la 6-8 ore. Dupa acest tratament formele usoare, necomplicate de lumbago, se vindeca in decurs de 5-10 zile. Daca durerile continua, daca iradiaza de-a lungul unui picior si sunt insotite de amortiri si furnicaturi, se va consulta un medic neurolog.

De obicei, lumbago recidiveaza , chiar dupa mai multi ani, mai ales la persoanele obeze si cele cu musculatura spatelui mai slab dezvoltata. De aceea, bolnavul trebuie sa evite cauzele mentionate mai sus, sa practice gimnastica medicala si sa poarte o centura ori un brau lat.


Autor:
Dr. Ioan Nastoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu